Platte daken

Bij het renoveren van platte daken komt meer kijken dan alleen aanbrengen van nieuwe dakbedekking. Er zijn diverse mogelijkheden en materiaal soorten om een plat dak waterdicht te maken. Manig legt uit waarom voor een bepaald systeem gekozen wordt.

Zeker  zo belangrijk zijn de details. Dit zijn bijvoorbeeld de randafwerkingen, de hemelwaterafvoeren, ontluchtingen, de loodslabben en de diverse aansluitingen naar eventueel naast gelegen daken of opgaand gevelwerk. Een goed en jarenlang waterdicht en onderhoudsvrij dak is valt en staat zeker met een zorgvuldig uitgevoerde detaillering. Hier aan is de vakman te herkennen.

Ook het materiaalsoort wat gebruikt wordt voor de detailleringen is zeer belangrijk. Zo is bijvoorbeeld p.v.c. gebruik op een bitumineus dak zonder een scheidingslaag het zelfde als vloeken in de kerk. Toch zien wij dit regelmatig verwerkt met als lekkage als gevolg. Hier is dan zeker geen vakman aan het werk geweest.

U kunt bij ons onder andere terecht voor dakbedekking vervangen, dakbedekking vernieuwen.

Bij het renoveren van een plat dak, eventueel aangevuld met isolatie moet er altijd vooraf berekend worden of het bouwfysisch wel een goed systeem oplevert. Manig heeft deze kennis in huis.

Afgeronde projecten

Keuze uit 3 materiaalsoorten

BITUMEN

Bitumen-dak
Een veelgebruikt dakbedekking op voornamelijk oudere daken is bitumen. Er is maar 1 bovenlaag mogelijk met een EPDM dakbedekking, polymeerbitumen. Er zijn 2 soorten polymeerbitumen beschikbaar. APP: dit zijn UV bestendige plastomeren, en vereisen geen beschermende ballastlaag. SBS: deze stof is veel flexibeler en kleven ook beter ten opzichte van de plastomeren. Geblazen bitumen is niet waterbestendig.

Voordelen:

 • Erg goed bestand tegen weersinvloeden en de ozon;
 • Een goedkopere oplossing dan synthetische dakafdichtingen.

Nadelen:

 • De levensduur van bitumen is aanzienlijk korter dan synthetische dakbedekking;
 • Erg kwetsbaar voor wortelgroei van onkruid en planten.

Levensduur en prijs

 • Levensduur +/- 20 jaar.

Vraag offerte aan

EPDM

EPDM dakbedekking
EPDM heeft een groot voordeel dat deze dakbedekking vrijwel naadloos op het dak wordt bevestigd. Dit materiaal heeft ten opzichte van een bitumen dak, dat invloeden van buitenaf zoals plotselinge regen of hoosbuien eenvoudig worden opgevangen. Ook is een EPDM dakbedekking een ideale oplossing als u een intensief of extensief groendak wilt of heeft.

Voordelen:

 • EPDM dakbedekking is milieuvriendelijk;
 • De rubberfolie van een EPDM dakbedekking is een ideale ondergrond voor een groendak;
 • Erg goed bestand tegen weersinvloeden zoals regenbuien, UV straling en de ozon.

Nadelen:

 • EPDM is erg gevoelig voor chloor, en is dus geen ideale oplossing voor sommige tuinhuisjes of zwembaden.

Levensduur en prijs:

 • Levensduur: +/- 40 jaar.

Vraag offerte aan

PVC

PVC dak
PVC, een afkorting van polyvinylchloride dakbedekking is een stof dat volledig uit kunststof bestaat. Dit materiaal kan op drie verschillende manieren worden bevestigd op uw dak: losliggend / mechanisch bevestigen of lassen. Een PVC dak wordt altijd op dezelfde manier gelegd, in banen. Een nadeel van een PVC dakbedekking zijn weekmakers, deze verouderen de PVC na 30 jaar.

Voordelen:

 • PVC is ten opzichte van bitumen veel lichter en duurzamer.

Nadelen:

 • PVC is niet olie bestendig.

Levensduur en prijs:

 • Levensduur: +/- 30 jaar

Vraag offerte aan